Quantcast
Channel: Business Cover
Viewing all articles
Browse latest Browse all 19

Cum se mişcă EcoBoost, motorul fabricat de Ford la Craiova

$
0
0

Nu prea se umflă muşchii mândriei în mulţi dintre şoferii români dacă vine vorba de o maşină cu un motor cu trei cilindri şi un litru. Nu contează dacă micuţul despre care vorbim, motorul Ford EcoBoost a luat premiu pentru motorul anului şi reuşeşte performanţe de invidiat chiar şi pentru propulsoare mult mai mari. EcoBoost este capabil să plimbe un Ford Focus, o maşină care cântareşte aproximativ o tonă, la fel de bine ca un propulsor clasic de 1,6 litri; poate chiar mai bine.

Dacă la afacerea asta se adaugă o transmisie în şase rapoarte, atunci, cu EcoBoost, maşina poate coborî consumul de benzină sub 6,5 litri la sută. Consumul amintit aici este realizat cu un Ford Focus testat mare parte urban, fapt cu atât mai important. Motorul EcoBoost se fabrică la Craiova, iar cel de un litru va echipa gama Focus şi gama B-Max – din care Ford a anunţat că va produce 60.000 de unităţi în 2012, în Bănie.

Dacă ar fi să comparăm dinamica unui Ford Focus cu propulsor deja clasic de 1,6 litri, cu ce se întâmplă la volanul unui Focus EcoBoost, atunci eu aş opta bucuros pentru turbină; pentru EcoBoost. Un Ford Focus EcoBoost de un litru cu cei 125 de CP şi cutie în şase trepte ajunge la puţin peste 17.000 de euro. Maşina este mai scumpă cu 1.000 de euro faţă de modelul clasic de Focus cu propulsor de 1,6 litri si cutie clasică în cinci trepte. În plus, EcoBoost vine şi cu sistemul Start/Stop, util pentru limitarea consumului în oraş.

Propulsorul în trei cilindri face din Focus o maşină nervoasă la peste 2.000 de ture şi una obişnuită la turaţii mai mici. Mai mult, dacă şoferul simte nevoia ca plusul de CP (125 în cazul EcoBoost) să fie pus la treabă, nu are decât să apese acceleraţia astfel ca turaţia să sară uşor de 3.000 de ture. Turbina îşi va face treaba în mod exemplar. Niciun moment şoferul unui Ford Focus cu propulsor EcoBoost nu va simţi vreun iz de inferioritate, ba din contră.

EcoBoost poate fi privit ca un motor pe benzină care oferă soferului impresia că se află într-o maşină diesel, dar mai silenţioasă. Sigur, pentru EcoBoost turbina este importantă, la fel ca pentru orice propulsor diesel, însă asta este filosofia sub care funcţionează orice motor turbo. Mai rămâne să vedem, cu trecerea anilor, cât de fiabil este acest motor. Cu siguranţă însă a fost testată zeci, dacă nu sute de mii de km de producător, asta înainte de a fi prezentată publicului.

Tehnologia EcoBoost a apărut mai întâi pentru americani. Asta pentru că, probabil, Ford a simţit nevoia ca propulsoarele imense de peste Ocean să-şi reducă gabaritul (litrajul). În sensul asta Ford înlocuieşte cu propulsoarele EcoBoost în 4 cilindri de 1,6 litri şi 2 litri, motoare mari şi energofage.

Dacă ne întoarcem în timp, acum vreo sută de ani, modelul de legendă al producătorul american, Ford T, avea un motor de 2,9 litri, care consuma aproape 12 litri la suta de kilometri. Mai aproape, acum aproape 40 de ani, se năştea Ford Fiesta cu motor de acelaşi litraj, dar cu performanţe net inferioare. EcoBoost, motorul conceput în Germania şi Anglia, e cu 65% mai puternic şi consumă cu 40% mai puţin.

/h2


Viewing all articles
Browse latest Browse all 19

Latest Images